Home / Cotidian / Raioanele de la nordul Moldovei în circumscripţii uninominale

Raioanele de la nordul Moldovei în circumscripţii uninominale

Cum au fost împărţite raioanele de la nordul Moldovei  în circumscripţii uninominale la alegerile parlamentare din 2018

Harta provizorie a circumscripţiilor uninominale a fost trasată de către reprezentanții Institutului de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei cu ajutorul sistemelor informaționale geografice ArcGIS și QGIS şi, examinată de către Membrii Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente.

În opinia Membrilor Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, într-o circumscripție trebuie să se regăsească între 63 și 65 de mii de alegători.

Potrivit Deschide.md , Circumscripţia nr. 1 va fi creată în raionul Briceni. Această circumscripție va include 28 de comune cu o populație de 61 379 de alegători.

În Circumscripția nr.2 vor intra 32 comune ale raionului Edineț cu o populație de 64 857 alegători.

Circumscripţia nr.3 va fi cu un număr mai mare de alegători – 65 978 şi, va cuprinde cele 21 de comune din raionul Ocniţa şi 18 comune din raionul Donduşeni.

Circumscripția nr.4 – raionul Rîșcani (21 comune), raionul Drochia (8 comune) și raionul Dondușeni (o comună) cu o populație de 65 111 alegători.

Circumscripția nr.5 – raionul Soroca (12 comune), raionul Drochia (12 comune) și raionul Dondușeni (3 comune) – 65 302 alegători.

Iurie CIOCAN, preşedintele Comisiei, susţine că, în total, vor fi create 51 de circumscripţii uninominale pentru scrutinul parlamentar din 2018, 5 dintre acestea sunt destinate alegătorilor din regiunea transnitreană şi moldovenilor din diasporă.

Conform modificărilor din această vară la Codul Electoral, următoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova urmează să se desfăşoare în cadrul unui sistem electoral mixt. 50 de deputați vor fi aleși în baza de liste de partid, iar 51 — pe circumscripții uninominale.

About rciumac

Check Also

Adela BLÎNDU, o personalitate strălucitoare din s.Clocușna, cu suflet profund îndrăgostit de muzică

Sunt oameni care, din prima clipă, pur și simplu, îți intră în suflet, pe care …

Добавить комментарий