Home / Educatie / Recunoașterea drepturilor fiecărui copil

Recunoașterea drepturilor fiecărui copil

     Recunoașterea drepturilor fiecărui copil

Fiecare copil este un univers unic, iar profesorul trebuie să fie destul de iscusit în lucrarea sa de modelare.  Cu un asemenea generic a demarat în perioada  04-08 decembrie în gimnaziul

,,V. Tonu” săptămâna  educației incluzive.

Educația de tip incluziv este o educație de calitate și are menirea de a educa toți copiii, fără discriminare, susține doamna director Valentina Popov. Dumneaei  are convingerea că anume educația incluzivă vine să sprijine mai multe aspecte ale domeniului instructiv-educativ.    Deoarece educația incluzivă capătă o nouă dimensiune, săptămâna educației incluzive în școală  a confirmat modul de abordare față de copiii cu deficiențe. Impactul a fost unul de mare valoare, pozitiv și destul de benefic pentru toți.

Sub  egida cadrului de sprijin Rîhlea Cristina s-a desfășurat  o săptămână  plină de emoții. S-au perindat filmulețe de tipul ,,Toți suntem diferiți, dar egali în drepturi”. Elevii au creat eseuri și poezii  cu un mesaj plin de sensibilitate.  Un moment impresionant a fost întîlnirea reciprocă a elevilor gimnaziului nostru cu elevii din Liceul Teoretic ,,M. Sadoveanu” Ocnița, instruiți de cadru de sprijin Curtean Olesea . Acest frumos parteneriat a adus pe fețele copiilor multă bucurie. Unii din ei ne-au mărturisit: ,,Mă simțeam bine aici, în cercul prietenilor mei, spune Roșu Eric, dar azi am avut ocazia să cunosc și alți copii ca mine și asta m-a făcut să prind curaj. Deacum voi avea mai mulți prieteni”. Eleva clasei a II-a, Perju Andreea ne povestește că are o prietenă care deseori se închide în sine, însă în decursul acestei săptămâni a observat că a devenit mai sociabilă. Danișciuc Mihaela, eleva clasei a VI-a ne spune că și ea visa să poată alerga în rând cu semenii ei și iată că mesajele spuse din suflet au făcut-o să zboare ca o pasăre liberă. ,,Ce bine m-am simțit! Privirile tuturor m-au făcut să fiu mai încrezătoare, mai hotărâtă”, spune Russu Alina,eleva clasei a IV-a.

Ca urmare a realizării săptămânii educației incluzive în gimnaziu, toți elevii au conștientizat că trebuie să fie mai buni, mai comunicativi, mai toleranți.

Evenimentele ce s-au desfășurat în cadrul acestei săptămâni au promovat principiile egalității, nondiscriminării, a toleranței și a valorificării bunelor practici de educație incluzivă.

E surprinzător de plăcut atunci când fiecărui copil îi oferim o șansă,o îmbrățișare, un vis spre viitor.

Goinic Tatiana, director adjunct pentru instruire,

gimnaziul ,,V. Tonu” Dîngeni

About rciumac

Check Also

INTERVIU/Dumitrița PÎRLEA — unica elevă din raionul Ocnița cu 10 pe linie la BAC

Dumitrița Pîrlea este absolventă a Liceului Teoretic Mihail Sadoveanu din orașul Ocnița. Tânăra, pasionată de …

Добавить комментарий