Home / Recete / SARMALE ÎN FOI DE ŞTEVIE

SARMALE ÎN FOI DE ŞTEVIE

SARMALE ÎN FOI DE ŞTEVIE

IMG_8027

Ştevia este o plantă,care creşte mai pe la toţi prin grădină,bunicii noştri o foloseau mai des în alimentaţie(la ciorbe,plăcinte etc.),astăzi însă  mai puţini o folosesc,cu toate că beneficiile ei în sănătate nu sunt de ignorat.Vitaminele şi mineralele pe care le conţine ne ajută să ne revigorăm organismul , să ne scăpăm de surplusul de apa din corp, însă  nu sunt de ignorat nici proprietăţile sale de reglare  a nivelului de zahăr din sănge.

Ingrediente:

IMG_8004

Frunze mari de ştevie(late şi lungi)-aprox.36-40

Orez-150 g

Carne (macră cu puţină grăsime)-500-600 g

Ceapa-1 bucată mai mare(150 g)

Morcov- 1-2 bucăţi(160 g)

Pastă de tomate-30-40g

Pătrunjel frunze -1 legătură

Sare-după gust(8-9 g)

Piper negru măcinat –la fel după gust

Mod de preparare:

Spălam frunzele de ştevie şi le opărim  una câte una ,doar trecândule prin apa cu sare clocotindă (sunt foarte fine).Le lăsăm să se răcească.Pregătim umplutura.

Spălăm orezul şi îl punem într-un castron.Ceapa ,morcovul tocate mărunt se pun la călit ,când sau înmuiat destul adăugăm şi pasta de tomate.Turnăm totul peste orez,adăugăm şi carnea  măcinată,pătrunjelul tocat fin,sărăm,pipărăm.Omogenizăm totul foarte bine şi ne apucăm de făcut sărmăluţele.

IMG_8011

Nu e chiar usor…

Frunzele de ştevie au pe mijloc un cotor cam gros,de aceea trebiue înlaturat.Pentru asta vom întinde fiecare frunză   pe un tocător şi cu sucitorul(făcăleţ,şitori) vom strivi  cu mare grijă acel cotor.

IMG_8013IMG_8014

Apoi punem  umplutura la baza  frunzei şi înpachetăm,eu prefer să răsucesc până la capăt,apoi se împing cu degetele capetele în interior.Nu puneţi multă umplutură,riscaţi să se spargă la fierbere.

IMG_8015IMG_8016IMG_8017

Obţinem aşa nişte sărmăluţe

IMG_8018

Le aranjăm într-o cratiţă ,turnăm apa amestecată cu o lingura de tomat(optional) şi un strop de sare atât căt să le acopere de vreo 2-3 cm.

IMG_8020

Le punem la fiert,dăm focul tare ,aşteptăm să dea în clocot şi dăm focul la minim,să nu clocotească(se vor sparge),se ţin la foc cam 1 oră jumătate, apoi stingem focul punem capacul şi le lăsam aşa 30-40 min.Sunt foarte fragile(mai ales cănd sunt fierbinţi) ,deci le scoatem cu grijă pe farfurie.

POFTĂ BUNĂ!

About rciumac

Check Also

Gem de ardei iuti

Gem de ardei iuti

Добавить комментарий