Scurt pe doi sau… fără alte comentarii despre Traficul de fiinţe umane
Potrivit informaţiei publicate pe pagina web a Consiliului raional Ocniţa, în perioada lunilor noiembrie şi decembrie sunt preconizate activităţi la tema Traficul de fiinţe umane, cu implicarea administraţiei publice locale, sistemului de învăţământ, asistenţa socială, poliţa de frontieră, serviciul vamal, mass-media.
În viziunea Administraţiei IMSP CS Ocniţa, activităţile de sensibilizare a publicului la acest subiect au scopul de prevenire a traficului de persoane.
Scurt pe doi sau… fără alte comentarii, venim cu informaţia din care veţi afla ce înseamnă această noţiune Trafic de fiinţe umane, cine pot fi victimile, cu ce scop şi, cum cad în plasa traficanţilor. Totodată, vă informăm şi ce măsuri să întreprindeţi în cazul dacă v-aţi decis să plecaţi peste hotare.
CE ESTE TRAFICUL DE FIINŢE UMANE? Este exploatarea altei persoane sau muncii acesteia prin înşelăciune, constrîngere, deseori în medii necunoscute persoanei exploatate.
CINE POT FI VITIMILE TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE şi CU CE SCOP? În multe cazuri,victimile traficului de ființe umane,care poate fi atât femei ,bărbați chiar și copii minori, le sunt promise locuri de muncă avantajoase în străinătate. Deseori persoanele care fac propunerea sunt cunoscute (bine) de victime, inclusiv cunoştinţele . Ulterior,odată ajunși la locul de destinație,adeseori pe contul traficanților,acestea descoperă că sunt “îndatorate” traficanților și prin urmare obligate să muncească pe gratis sau pentru un salariu dorizoriu. Femeile și fetele sunt adesea efectuate ca să lucreze în sectorul serviciilor sau domeniul hotelier,dar sfârșesc prin a se prostitua,forțate de teamă “datorii”,dependența de droguri sau violența, spune http://www.mfa.gov.md/traficul-fiinte-umane/. Potrivit www.antitrafic.gov.md, bărbaţii şi băieţii, în cele mai dese cazuri, sunt traficaţi pentru cerşetorie forţată şi muncă forţată în domeniul construcţiilor, agricultură, şi sectorul serviciilor. Copiii sunt de obicei traficaţi pentru exploatare sexuală, cerşetorie forţată, furt şi alte activităţi criminale.
CE INFORMAŞII AR TREBUI SĂ LĂSAŢI FAMILIEI, PRIETENILOR, DACA V-AŢI HOTĂRIT SĂ PLECAŢI PESTE HOTARE?
Cu cine şi unde plecaţi;
Locul de muncă şi locul de trai (adresa, telefon în ţara în care pleci);
Xerocopiile paşaportului, contractului de muncă;
O fotografie recentă;
Stabiliţi parola, pe care o veţi folosi în convorbirea telefonică în caz dacă aveţi neplăceri;
Faceţi mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstraţi-le în locuri diferite; vă va ajuta în cazul în care veţi fi deposedată de acte;
Nu daţi nimănui (cu exceptia persoanelor abilitate) actele tale de identitate;
Invăţaţi limba ţării în care pleci;
Aflaţi telefonul Ambasadei RM în ţara de destinaţie, informaţii despre organizaţii ce oferă ajutor migranţilor.
Până la plecare aflaţi numaidecât adresa exactă şi numărul de telefon al Ambasadei Republicii Moldovaîn ţara de destinaţie, informaţii despre organizaţii ce oferă ajutor migranţilor. De asemenea, va fi oportun de a studia în detalii informaţii, prezentate pe website www.migratie.md şi, în cazul apariţiei întrebărilor adiţionale, de a apela la Linia Fierbinte 0-800-77777.
Reporter EDIT Ocniţa