Home / Cotidian / Securitatea la trafic înseamnă viaţă. Ediția 2018

Securitatea la trafic înseamnă viaţă. Ediția 2018

      Securitatea la trafic înseamnă viaţă. Ediția 2018

Concursul  ”Securitatea la trafic înseamnă viaţă”  se organizează tradiţional în lunile aprilie – mai. Anul acesta evenimentul s-a desfășurat la data de 20 aprilie 2018 pe teritoriul aferent LT ”Gh.Biruitorul”, or.Ocnița. Concursul raional ”Securitatea la trafic înseamnă viaţă” este organizat de Direcția Învățământ a CR Ocnița, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Ocnița și Uniunea Conducătorilor Auto, filiala Ocnița.

Potrivit specialistului superior de la Direcția Învățământ, Nadejda LÎSÎI,  în cadrul concursului au participat  8 echipe din 8 instituţii de învăţământ: ”Semaforul” din LT”Gh.Biruitorul” or.Ocnița, ”BOND” din LT ”M.Eminescu” or.Otaci , ”Siguranța” din LT ”C.Stamati” com.Ocnița, ”Pietonii” din gimn. Mihălășeni, ”ENDURO” din  LT„M.Sadoveanu” or. Ocnița, „Знатоки” din LT Rujnița, „Fulger” din gimn. Mereșeuca și echipa ”Plăieșii” din gimn. Grinăuți-Moldova. În total au fost implicați 72 elevi ai claselor VII – IX.

Scopul concursului a fost prevenirea producerii accidentelor de circulaţie în rândul elevilor, prin însuşirea corectă a regulilor de circulaţie şi respectarea acestora, motivarea elevilor, în calitate de participanţi la traficul rutier, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor circulaţiei rutiere şi dezvoltarea abilităţilor elevilor în domeniul acordării primului ajutor medical în caz de accident rutier, menționează Nadejda Lîsîi, specialist superior DÎ Ocnița.

Organizatorii au decis să supună participanții la 7 probe de concurs: salutul, înviorarea, acordarea primului ajutor medical, concursul gazetelor de perete „Un an de zile am muncit – iată ce-am reuşit “, cunoaşterea regulilor de circulaţie, concursul bicicliştilor  și  concursul căpitanilor.

La proba „ Salutul“  fiecare echipă a prezentat cartea de vizită într-o formă liberă, unde au salutat juriul şi echipele concurente.

Înviorarea s-a desfăşurat sub formă de test-grilă. Fiecărei echipe i s-a propus câte 2 întrebări din Regulamentul circulaţiei rutiere , cea de a treia întrebare a fost pentru toți la fel ”Cunoști indicatorul” și elevii au răspuns la ele.

La proba acordarea primului ajutor medical au participat câte 2 reprezentanţi din fiecare echipă: unul în calitate de victimă a accidentului rutier şi celălalt în calitate de persoană, care acordă primul ajutor medical.

Fiecare echipă a pregătit o gazetă de perete cu genericul ”Un an de zie am muncit – iată ce am reușit!”, care oglindea activitatea tinerilor agenţi ai circulaţiei rutiere pe parcursul anului de învăţământ, planuri pentru viitor şi propuneri ingenioase privind ameliorarea situaţiei accidentale.

La proba cunoaşterea regulilor de circulaţie un elev a răspuns la 10 întrebări în 15 minute. La acest concurs s-a evaluat cunoştinţele elevilor privind regulile de circulaţie specifice pietonilor şi conducătorilor de vehicule, normele de conduită în cadrul traficului rutier, semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor rutiere.

La proba concursul bicicliştilor poligonul a fost amenajat, utilizându-se obstacole necesare în funcţie de mărimea poligonului şi specificul exerciţiului.

Proba de concurs a căpitanilor a fost una ce ține de erudiție și ingeniozitate.

Consiliul de organizare a întocmit clasamentul general al echipelor şi, individual, în baza clasamentelor pe probe de concurs.

CLASAMENTUL ECHIPELOR A FOST URMĂTORUL:

Locul I – echipa „ENDURO” din LT „M.Sadoveanu” or.Ocnița

Locul II – echipa  ”Siguranța” din LT ”C.Stamati” com.Ocnița;

echipa ”Pietonii” din gimn. Mihălășeni;

 

Locul III – echipa”Semaforul” din LT”Gh.Biruitorul” or.Ocnița;

echipa ”BOND” din LT ”M.Eminescu” or.Otaci;

echipa „Plăieșii” din gimn. Grinăuți-Moldova.

Menţiune – echipa ”Fulger” din gimn. Mereșeuca;

echipa„Znatochi” din  LT Rujnița.

Au mai fost  menționați participanții cu diplome pentru fiecare probă de concurs.

Echipa ”ENDURO” din LT ”M.Sadoveanu” or.Ocnița  va prezenta  raionul  Ocnița la etapa zonală a concursului  ZONA  NORD  la data de 28 aprilie 2018  în  or. Sîngerei.

Organizatorii menţionează managerii instituţiilor de învăţământ  și cadrele didactice din  LT„M.Sadoveanu” or. Ocnița, LT”C.Stamati” com.Ocnița, LT„Gh.Biruitorul” or.Ocnița, LT”M.Eminescu” or.Otaci, gimn. Mihălășeni, gimn. Mereșeuca, LT Rujnița și gimn. Grinăuți- Moldova, pentru pregătirea și participarea activă a echipajelor în cadrul concursului.

Anume instruirea la un nivel înalt al elevilor de către pedagogi şi colaboratorii poliţiei din localitate privind securitatea traficului rutier ne vor ajuta să evităm accidentele rutiere, care sunt  frecvente la noi în republică.

Pentru EDIT Media, informația a fost oferită de Nadejda LÎSÎI,

specialist superior, DÎ

Foto: Serghei Dernevoi

 

About rciumac

Check Also

«Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează»

Inspectoratul de Poliție Ocnița se alătură Campaniei «Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează» Inspectoratul …

Добавить комментарий