Home / Direct din viata / Sergiu GARABAJII din Lipnic este inițiatorul primei trupe de acapello din Republica Moldova. Pentru talent și ingeniozitate a fost apreciat și de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova

Sergiu GARABAJII din Lipnic este inițiatorul primei trupe de acapello din Republica Moldova. Pentru talent și ingeniozitate a fost apreciat și de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova

Sergiu GARABAJII din Lipnic este inițiatorul primei trupe de acapello din Republica Moldova. Pentru talent și ingeniozitate a fost apreciat și de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova

Sergiu GARABAJII este un tânăr originar din satul Lipnic, raionul Ocnița, numele căruia este binecunoscut la nivel republican, dar și peste hotarele țării. Vă propunem să aflați mai multe detalii despre băștinașul nostru, talentat și ambițios care a avut curajul să-și urmeze visul – a inițiat Ansamblul Vocal „CrescendoBand” — prima trupă de acapello din Republica Moldova. Astăzi se bucură de-o popularitate enormă. De Ziua Națională a Tineretului, Sergiu a fost apreciat pentru ceea ce face și de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

Sergiu Garabajii, actualmente este elev al Centrului de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”. Și-a început activitatea artistică şi socială cu foarte mult timp în urmă. Licean fiind, a participat la Concursul Naţional „Chantons, Amis”, obţinând premiul de gradul I în anul în anul 2013, iar în anul 2014 a fost deținătorul Premiului Special în etapa republicană a aceluiaşi concurs de interpretare vocală-Ediția XI. Absolvent al Şcolii de Arte „Teodor Negara”,secţia – pian, Sergiu a mai făcut un pas spre realizarea visului muzical înscriindu-se la studii la Centrului de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga” . Şi fiindcă debordează de energie şi ingeniozitate, acest tânăr „neliniştit” s-a implicat în toate activităţile legate de frumos şi armonios: este membru al coralei „Gloria” al CEEA ”Ștefan Neaga”, în trecut concertmaestru la Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Artico”, face parte din grupul bărbătesc ”Gnosis”, scrie http://ceneaga.md.

Implicarea civică a acestui băiat este atât de prezentă în viaţa sa, încât a devenit o rutină. A participat încă de pe băncile şcolii programul de instruire a voluntarilor „De la egal”, a fost formator în proiectul „Europa la noi acasă –Cetățenie Responsabilă”, formator local în cadrul poiectului național ecologic ”Cine dacă nu eu,cine dacă nu noi?” organizat de Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Artico”, voluntar al cercului ecologic „Ecoplai”, membru al Consiliului Raional Consultativ al Tinerilor din r-nul Ocniţa. Şi pe lângă toate aceste activităţi care necesită dăruire şi timp, şi-a bucurat părinţii şi cu Diplome pentru succese remarcabile la învăţătură,purtar exemplară şi participare activă în viaţa şcolii.

Încă din anii de şcoală, fiind membru al Consiliului naţional al elevilor de pe lîngă Ministerul Educației, participând la dezbateri şi la multe activităţi legate de gestionarea situaţiilor şi soluţionarea de probleme, Sergiu a dat dovadă de ingeniozitate, responsabilitate şi consacrare. Dar mai ales, a pus la loc de cinste corectitudinea şi gândirea critică, care l-au şi ajutat să progreseze dâruind ceea ce poate el mai frumos la moment.

Determinarea lui Sergiu de a cunoaşte cât mai multe şi de a acumula experienţe din cele mai variate domenii, îi stucturează personalitatea exigentă, perfecţionistă multilateral dezvoltată. Anume această calitate a tînărului a dus la crearea Ansamblului vocal „CrescendoBand”, pe care l-a fondat cu scopul de a aduna tineri creatori care împărtășesc aceleaşi valori și principii estetice, pornind de la un mesaj binedefinit: cel de a transforma energia și talentul într-un produs inedit artistic, inspirat de ultimele tendințe în sfera artei scenice.

Noutatea acestui concept muzical este captarea totală a publicului, sensibilizare totală prin încântarea auzului cu armonia vocilor şi satisfacţia de a urmări un spectacol oferit de ţinuta scenică impecabilă a tinerilor interpreţi, de energia şi emoţiile emanate de aceştia prin muzică, şi neapărat de expresia atât de puternică a sentimentelor din piesele cântate. Rezultatele şi meritele grupului duc la îmbunătăţirea calităţii muzicii sub diferite aspecte: social şi cultural.

Impactul social al proiectului este relevant prin deschiderea unor direcţii noi de abordare muzicală, vocală, oferind oportunităţi de perfecţionare şi dezvoltare continuă tinerilor implicaţi în acest concept, dar şi multor altor tineri interesaţi de muzică, din ţară şi de peste hotare, întrucât trupa are în protofoliul său şi prestaţii în afara ţării. Activitatea interpreţilor reuniţi în cadrul acestei trupe poate fi comparată cu un experiemtn de laborator, rezultatele căruia sunt puse imediat la dispoziţia spectatorilor, iar concluziile făcute de pe urma experimentului sunt foarte pozitive şi încurajează avansarea band-ului.

Un factor important al impactului social al proiectului îl reprezintă şi vârsta destul de fragedă a persoanelor antrenate, ceea ce valorifică potenţialul generaţiei tinere în dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a unei societăţi culte şi multilateral dezvoltate.

Impactul cultural al proiectului, chiar dacă este creat destul de recent, se delinează a fi unul major. În primul rând contribuie la creşetrea gradului de cultură în rândul tinerilor, la ocuparea cu folos a timpului liber, la determinarea precisă a unor scopuri şi identificării mijloacelor şi instrumentelor de realizare a acestora. Problemele pe care le poate soluţiona acest proiect muzical sunt aparent nesemnificative, cu toate acestea sunt demne de notat: datorită originalităţii interpretative şi prestaţiilor spectaculoase, membrii trupei constituie pentru mulţi tineri din ţară un exemplu demn de urmat.

Apariţiile televizate ale band-ului ilustrează rezultatul unei munci asidue, regulate şi din plăcere, ceea ce motivează generaţia tânără să lupte pentru realizarea propriilor idealuri. În acest an, acest tânăr ingenios a debutat şi ca dirijor al coralei „Gloria”. Prima prestaţie a corului sub bagheta lui Sergiu a fost „The Battle of Jericho”. Având tematică religioasă, cântecul transmite un mesaj simbolic – toate greutăţile pot fi depăşite cu ajutorul lui Dumnezeu. Alegerea acestei piese nu a fost întâmplătoare. În timpul liber, între repetiţii şi alte activităţi, Sergiu mai cântă şi în cadrul corului bărbătesc “Gnosis”, tematica religioasă fiindu-i foarte apropiată sufletului. Dirijarea acestei creaţii a reprezentat o adevărată cucerire atât pentru corală, cât şi pentru Sergiu, care s-a descurcat de minune, reuşind să redea entuziasmul din textul cântecului şi să ghideze spre originalitate o intepretare unică a acestui poem muzical. Sergiu este la început de cale, un început frumos, cu orizontul larg deschis spre viitor, spre noi culmi şi noi realizări, este în creştere, după cum ne sugerează chiar numele band-ului său (Crescendo). Ne bucurăm pentru reuşitele sale şi îi urăm la mai mult şi la mai mare, spune http://ceneaga.md!

Rezultatele frumoase ale lui Sergiu Garabajii merită să fie cunoscute de-o lume întreagă. Ceea ce face îi place foarte mult. Fără niciun strop de oboseală, după ore se adună la repetiții pentru a crea ceva frumos de la care primește plăcere. În orice muncă, dacă depui suflet și pasiune, este succes!

Reporter EDIT Ocnița

«Nu renunța la ceea ce îți doresti să faci. Acolo unde există DRAGOSTE ȘI INSPIRAȚIE, nu cred că poți greși» — Ella Jane Fitzgerald.

About rciumac

Check Also

În scaun cu rotile, Denis Naghirneac a ales să meargă înainte

Într-o clipă viața mea s-a schimbat la 360 de grade, spune Denis Naghirneac, un tânăr …

Добавить комментарий