O nouă generație de tineri din orașul Ocnița, absolvenții claselor a noua și a douăsprezecea, tineri frumoși, inteligenți, curajoși, au reușit să își ilumineze treptat o altă părticică din existența sa, au descoperit substanța anilor de gimnaziu și de liceu, astfel situându-se din nou în fața unei bezne, a unui nou început, însă unul neîndoielnic somptuos.
Dincolo de faptul că toate aceste etape își pierd din importanță odată ce sunt depășite, pentru că intervin mereu altele, totuși amprenta pe care o lasă marcheză întreaga existență. Momentul în care sesisezi că în acei ani ai crescut, ai evoluat învățând, ai modelat substanța astfel încât să reprezinte o persoană, una cu viziuni proprii, cu țeluri bine determinate, datorită profesorilor perseverenți, orelor care păreau interminabile într-un moment dat, ghinionul adus de catalog când te nominaliza la ascultare exact atunci când erai nepregătit. Acești ani mai apoi vor apărea într-un mod apoape ciclic în viața fiecăruia, doar că niciodată nu vor mai putea fi trăiți din ipostaza de elev, una care implică atât responsabilitate, cât și libertate, plăcere.
Absolvenții treptei gimnaziale privesc acum viitorul cu mai multă încredere, pentru ei acestă perioadă a fost una care i-a făcut să simtă gustul diverselor provocări „Anii de gimnaziu reprezintă un început bun spre o viață matură, cu variate obstacole și dificultăți, deoarece pe parcursul acestor ani, copilul e învăţat să găseacă soluții pentru problemele care apar și să depășească greutățile iscate.” – Nicolae Gheorghiță. Rezultatul muncii lor timp de 5 ani, mai mult sau mai puțin asidue, rămâne vizibil în urma Evaluării Naționale. Deși în momentele respective elevii sunt îngroziți de ideea unei testări, curajul este neutralizat, totuși copiii găsesc forța necesară pentru a depăși grandios probele respective, întrucât acestea se transformă, de fapt, în niște șanse cale le va deschide o nouă etapă „ Examenele au fost, la început, echivalentul fricii, însă după primirea testelor nu am mai știut ce înseamnă acestă trăire, am fost concentrată asupra itemilor și am uitat de faptul că eram în sala de examen. În general, această sesiune a reprezentat doar o evaluare a propriilor forțe și cunoștinte obținute pe parcursul a 5 ani de gimnaziu.”- Anastasia Ajder. Fără nicio ezitare elevii și-au planificat viitorul apropiat, fiind siguri de un lucru, că acesta trebuie să fie unul fără urme de regret, unul productiv și care le va permite să urmeze facultatea dorită. O mare parte opteză pentru continuarea studiilor la liceu, însă aici intervine deja profilul și liceul ales „După clasa a 9-a , îmi voi continua studiile la profilul real, la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, deoarece însuși acesti ani îmi vor oferi cunoștintele necesare care mai târziu îmi vor folosi la universitate, iar profilul real a devenit alegerea mea, fiindcă ador matematica și profesia pe care o voi alege se află într-o strânsă legătură cu disciplinele reale.” – Anastasia Ajder. Alți tineri consideră că în timpul anilor de liceu este foarte important să-ți dezvolți propriul sine, de aceea deciziile pe care le fac pot fi considerate îndrăznețe, pentru că tocmai ele te pun în fața a ceva nou, ceva care nu are nici un început și nici un final clar, ci blurat doar „Îmi doresc foarte mult să îmi continui studiile în România, deoarece consider că acestă cale îmi va înfățișa o lume plină de oportunități și experiențe noi, care aici nu vor fi posibile. Viața departe de casă mă va face mai independentă, mai responsabilă și matură, în acești ani voi crește și voi înțelege cum e să mă țin cu adevărat pe două picioare. Nu este o alegere insuflată, însă curajul necesar l-am primit de la sora mea.” – Scripnic Irina. Fragezi, însă determinați, acești tineri și toți absolvenții claselor a noua vor face o alegere care în următorii trei sau patru ani va trebui urmată, indiferent dacă va fi una dorită, influențată sau greșită.
Mult mai nostalgici și tulburați sunt absolvenții claselor a douăsprezecea, cei care lasă în urmă bancile încarcate de plictis, stres, lacrimi, dar inevitabil și de fericire „ Anii de liceu mi-au oferit cunoștinte prețioase, de care voi avea nevoie la studiile universitare. Îmi voi aduce aminte cu drag de ei, căci am avut multe momente frumoase, hazlii și tensionate alături de colegi și prieteni. Fiecare elev din clasa în care am învățat a lăsat o amprentă caldă pe sufletul și personalitatea mea.”- Ana Burdiniuc. Dincolo de clipele inedite alătrui de profesori și colegi, acestă perioadă are un rol formator important, unul care te pregătește pentru un timp crud, pentru un univers deschis unor noi încercări „ Cu toate că mulți elevi susțin ideea că anii de liceu sunt dificili, eu aș spune că merită să trecem prin unele dificultăți, căci nimic nu poate fi comparat cu această etapă frumoasă a vieții. Anii de liceu ,m-au făcut mai ambițioasă, mai puternică spiritual și m-au făcut să trăiesc multiple emoții pozitive. Nu regret că am fost elevă a Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” .” – Ornelia Stanciu.
Pentru a ajunge în acest punct, și acești tineri au fost nevoiți să facă o alegere odată, una de care nu regretă în prezent și una care le-a adus rezultate frumoase și pe măsură „Eu mereu mi-am dorit să fiu elevă la liceu pentru ca să susțin examenul de bacalaureat și să pot să urmez studiile superioare voite. Liceul Teoretic ,,Mihail Sadoveanu” are o promovabilitate la BAC destul de înaltă, iar calitatea rezultatelor obținute de elevi sunt remarcabile, ceea ce confirmă faptul că acest liceu este o variantă perfectă pentru a studia și pentru a susține examenul cât mai bine.” – Laurenția Goreacii. „Profilul uman, pentru care am optat, le oferă copiilor oportunitatea de a-și exprima gândurile, trăirile într-un alt mod. Ne face mai culți, mai deștepti și odată ce studiem la acest profil, ne îmbogățim mult vocabularul, ceea ce crează o opinie corectă despre persoana noastră.”- Ornelia Stanciu.
Cea mai importantă perioadă a anilor de liceu, cea care într-un mod decisiv stă la baza lor, este clasa a douăsprezecea și proba pe care o implică la final aceasta. „Primele două clase de liceu au trecut foarte repede, clasa a 12-a a însemnat o treaptă mult mai dificilă pentru mine, pentru că realizam că se apropie BAC-ul. Am petrecut nopți în șir pentru a învăța cât mai mult și mereu aveam senzația că nu-mi reușește nimic și că nu voi avea timp suficient ca să revizuiesc toate temele pentru examen, probabil aceasta a fost frica mea cea mai mare. Atunci când am venit la liceu aveam un scop: ,,Să susțin Bacalaureatul”, astfel acest examen înseamnă, pentru mine, o muncă colosală. Am avut curiozitatea ca în fiecare zi să aflu ceva nou, ceva util; pentru a promova un examen trebuie să știi multă carte.” – Laurenția Goreacii (țin să menționez faptul că acestă elevă din L.T.„M.Sadoveanu” a obținut cea mai mare medie la BAC pe raion). Deși fiecare testare presupune o perioadă stresantă, mai mult de atât Bacalaureatul este etapa care face ruptura între viața de elev și cea de student, însă din momentul în care reușești să treci peste, bucuria cu care privești rezultatul schimbă din intensitatea emoțiilor, dar lăsând o urmă veșnică „BAC-ul este ,cu siguranță, o etapa foarte presantă în viața fiecărui elev. Vorbind sincer, am trăit o frica enormă când mă gândeam că nu a rămas mult până va sosi acest moment. Totuși, cerând sfaturi de la cei apropiați, am sesizat că în timpul acestui test, e important să fim calmi, pentru a ne concentra la test. Cu toate că în sufletul meu, trăiam un vulcan de emoții, am reușit să mă stapânesc și am scris calm fiecare test. Eu sunt mulțumită de rezultatele mele. Chiar merită să țineți cont de unele sfaturi, însă fără cunoștințe nimic nu vă poate asigura rezultatele dorite.” – Ornelia Stanciu.
Aflându-se în fața unei noi căi, cea carei îi va duce mai aproape pe tineri de profesia lor, plini de frământări lăuntrice toți aleg să urmeze o facultate. Aici în funcție de ceea ce pot, de ceea ce le place, de ceea ce sunt pasionați, gândurile foștilor elevi se bifurcă, astfel unii sunt deciși să urmezi Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea tehnică, Academia militară, vocațiile de care sunt atrași tinerii orașului Ocnița este una foarte diversă și nu constituie o ierarhie clară. Pe de altă parte însă, toți tind spre un viitor de succes, unul care i-ar face să se simtă împliniți „Îmi fac multe planuri pentru viitor și sigur că sunt influențată de mai mulți factori și păreri. Sper doar să fac o alegere corectă, să am o profesie care să mă definească, să îmi aducă plăcere, prin intermediul căreia să mă pot perfecționa mereu și să am un venit stabil.” – Ana Burdiniuc. Importanța pe care o au acum hotărârile respective pentru a putea avea un viitor spre care năzuiesc tinerii a fost înțeleasă acum de Laurenția Goreacii. Spre un nou început aceasta pornește cu multă speranță și râvnă „Anii de studenție sunt anii când faci cunoștințe noi, când legi prietenii durabile și când faci tot posibilul și imposibilul ca să ai un viitor frumos. Sigur că sper să fac față cerințelor universitare și să am succese, pentru ca profesorii și mai ales părinții să se mândrească cu mine. Mai am încă puțin până voi cunoaște cu adevărat, pe pielea proprie, ce înseamnă viața de student.”
Universul uman este complex, dar individul eșuează prin a fi extrem de simplu, de aceea orice încercare care oferă o structură existenței, merită să fie valorificată, deoarece viața nu-i formată doar dintr-un singur eșec sau succes. „Eu vă recomand, dragi elevi, să vă urmați inima! Doar ea vă va îndruma corect. Realizați-vă țelurile și nu lăsați mâinile în jos, când întâlniți unele obstacole. Fiecare greutate e o nouă șansă de a vă schimba, de a fi în ascensiune…– Ornelia Stanciu.
Olga Scripnic, reporter voluntar la EDIT Media